woman with natural makeup
Lepota

Feather lift – aptos lift: novosti v tretmanih pomlajevanja


Face lifting je ena najpomembnejših operacij pomlajevanja, pogosto pa tudi sopomenka za estetsko operacijo obraza. S procesom staranja in zemeljske sile teže prihaja do povešenosti kože obraza in vrata in njegovega viška, ter trofije podkožnega maščobnega in vezivnega tkiva. Ta proces se evidentno začenja nekje pri 35-tih letih starosti, ter počasi napreduje, nekoliko bolj pa se odvija pri 50-tih letih. Da bi se kontinuiteta lepote in svežine tega predela ohranila, so v zadnjih 15-tih letih ameriški kirurgi operirali face lift že pri 30-tih letih življenja, medtem ko je v Evropi meja ponavadi pomaknjena na štirideseta leta.

Dokler odvečna koža ni izrazitejša, vendar pa je povdarjena povešenost kože z že reduciranim podkožnim tkivom, kar je odvisno od slučaja od 35-55 leta starosti, je idealen poseg FEATHER LIFT (ang. feather – pero), oziroma APTOS LIFT (aptos – anti ptotis – proti povešenosti). Operacija se sestoji iz vstavljanja polipropilenskih nitk v podkožje obraza skozi posebne igle. Po tem, ko se igla vzame iz kože, se nit razširi v okoliško tkivo kot pero. Sledi postopek zategovanja in vračanje predela, ki se tretira v položaj pred povešenostjo. Značilni predeli so: zunanja stran čela oz. dviganje obrvi, dviganje obraza, predel spodnje vilice, ter predel vratu tik pod spodnjo vilico. Nitke so zgrajene iz polipropilena in neresorpcijskega materiala, ki se uporablja v proizvodnji kirurške nitke. Že čez mesec dni po posegu se okrog niti začne delati vezivno tkivo, bogato s kolagenom. Rast celic, ki jo povzroči tuje telo iz propilena, ki združujejo in na nek način armirajo tkivo, dajejo koži elastičnost, čvrstost, zdravo barvo, popravljajo gube in na ta način se koža pomlajša. Zato ni hitre spremembe zunanjega izgleda, kot po klasični operaciji, nastopa fiziološko pomlajevanje na stopnji celice. Metoda se uporablja v skorajda vseh bolj znanih klinikah, ki se ukvarjajo z estetskimi operacijami, patentirana pa je v Rusiji pred nekaj leti. Poseg se izvaja ambulantno z operacijo in sterilnimi pogoji v lokalni anesteziji. V tretmanu po operaciji je potrebno omejiti mimiko obraza, ter spati na hrbtu (v kolikor je operiran obraz) okrog teden dni. Tretirani deli se ne smejo masirati dva meseca po operaciji. Učinek postopka pomlajevanja se začenja pojavljati že v nekaj tednih po samem posegu. Okrevanje po operaciji traja 2-3 dni. V tem času so na predelih vboda z iglami postavljeni obliži. Učinek operacije se podaljša do 5 let po posegu, po potrebi pa se lahko med tem časom ali kasneje vgradijo tudi APTOS niti. Metodo je pred nekaj leti patentiral gruzijski kirurg dr. Marlen A. Sulamanidze, že čez nekaj let pa je preplavila ves svet, še posebej ameriško območje in postala pravi hit. Danes se APTOS niti proizvajajo v Ameriki, Braziliji, Italiji ter Rusiji.

To je zanesljivo najboljša metoda osvežitve povešenega obraza z indikacijo, med 35 – 55 tim letom, dokler še ni prisotna odvečna koža. Glede na ambulantni tretman v lokalni anesteziji, hitro okrevanje, brez večjih komplikacij, ki jih prinašajo velike operacije, je ta operacija velik prispevek estetski kirurgiji pomlajevanja. Dodatna prednost je cena, ki je za takšen poseg daleč manjša, kot pri klasični operaciji.

Rate this post