beautiful female on the bridge thinking
Psiha

Povabimo uspeh v naše življenje


Najprej se vprašajmo, kaj je pomemben predpogoj za uspešno življenje ljudi. Če smo sposobni voditi – tudi pod vodstvom drugih ljudi, ki so nam zaupani – kako bi vodili? Na kakšne načine bi se morali zanihati, da bi se izognili slepi ulici in da bi dali gole? Kako nam bo uspelo na pojemajočem koncu našega življenja – ali bo prevladovalo veselje, žalost ali ga ne bo in bo prednost grenkobi – bomo zaprli oči v zavesti, da je bil naš obstoj vreden in ne z občutkom, da smo vse izgubili?

Zelo globok odgovor na to kompleksno vprašanje je podal dunajski nevrolog in psihiater Viktor E. Frankl, ki je na podlagi številnih študij izrecno navedel, da je življenje uspešno takrat, ko stojite v centru njegovega smisla, v polnosti pomena, ne glede na to, koliko ste stari. Centri v polnosti pomeni so: Eden se lahko ozre nazaj in se zamisli nad življenjem, eden se posveča pomembnim projektom v sedanjosti, da lahko vzpostavi sugestivne načrte in ima smisel vizij za prihodnost. S tem razmišljanjem so bili vedno sredi intenzivnega smiselnega obstoja in da nikoli niso stali na svoji ozkosti, ne glede na dolžino; ti projekti se vedno še lahko skrivajo za ali pred vami. Posamezni projekti seveda spremenijo življenje, ampak polnost pomena ostaja zadnja.

Viktor E. Frankl nam je zapustil ne samo njegov nauk – logoterapijo – ampak tudi osebno vlogo tega modela. Pol ure pred njegovo smrtjo leta 1997 je izpolnil svoj namen. Bil je v bolnišnici po operaciji bypassa in k viziti je prišla njegova mlada zdravnica. Frankl se je vzdignil in ji namenil krajše zasebno predavanje o metafiziki in človeškem dostojanstvu. Mislim, da mlada zdravnica tega ni nikoli/ne bo pozabila. Pred približno 50 leti je bila situacija pri Franklu zelo dramatična. Preživel je štiri koncentracijska taborišča, komaj preživel in izgubil vso družino. V svojem rojstnem mestu (na Dunaju) je moral začeti na novo – iz nič. Travmatiziran, na pol sestradan in pol notranjih podob nepredstavljivega grozodejstva. Vendar ga vse te vojne izkušnje niso zlomile. Začel je novo življenje, brez sovraštva in zamere, usmerjen k inovativnosti in zavzetosti. Izrazil je prepričanje, da obstajajo možnosti smisla v vsaki situaciji. Tisti, ki ga odkrije, spozna, da je njegov stranski učinek uspeh, večje zadovoljstvo, pozitiven odziv na svet okoli sebe, povečanje samozavesti in lastne učinkovitosti … Šola za starše je zasnovana na logoterapevtskih spoznanjih. Zaradi intenzivnosti šole in poglabljanja logopedagoških spoznanj se udeleženci šole srečujemo 1-krat na mesec. Šola traja 7 mesecev, in sicer ob sobotah dopoldne ALI popoldne.

Rate this post